knvb logo nwMet ingang van het seizoen 2024/’25 voert de KNVB een nieuwe richtlijn in om respectvol gedrag richting scheidsrechters te bevorderen in zowel het amateur- als betaald voetbal. Vanaf komend seizoen mogen alleen aanvoerders belangrijke beslissingen bespreken met de scheidsrechter. Deze verandering wordt doorgevoerd na de succesvolle toepassing van dezelfde richtlijn tijdens het Europees Kampioenschap (UEFA) en de Olympische Spelen (FIFA).

Wat houdt de nieuwe richtlijn in?

De nieuwe richtlijn bevordert een intensievere samenwerking tussen aanvoerders en scheidsrechters, met als doel sportiviteit en respect op het veld te verbeteren. Concreet betekent dit:

  • Scheidsrechters en aanvoerders: Scheidsrechters geven waar nodig een toelichting op belangrijke beslissingen aan de aanvoerders.
  • Verantwoordelijkheid van aanvoerders: Aanvoerders hebben de verantwoordelijkheid om hun teamgenoten weg te sturen bij de scheidsrechter.
  • Gevolgen voor overtredingen: Teamgenoten die deze instructies negeren, zich niet respectvol gedragen of protesteren, ontvangen een gele kaart.
  • Keeper als aanvoerder: Indien de aanvoerder de keeper is, wijst het team een veldspeler aan die deze rol overneemt als de keeper niet in de buurt van de scheidsrechter is.

Voor meer informatie over de aangescherpte richtlijn, verwijzen we je naar de KNVB website.