Voetballogo Vrienden van RBDe in Reiger Boys-kringen welbekende Leen Blind (inmiddels overleden) nam in oktober 1995 het initiatief om tot een 'club van 100' oftewel een club 'Vrienden van Reiger Boys' te komen. Dat lukte, en een paar maanden later, op 13 juni 1996, werd de officiële oprichtingsakte bij notaris Kleuters getekend. Het doel van 'De Vrienden' was en is: voor de vereniging Reiger Boys (extra) zaken financieel mogelijk te maken, in de breedste zin, voor alle geledingen binnen de club. Elke Vriend doneerde jaarlijks 100 gulden.

Binnen korte tijd hadden vele mensen die zich met Reiger Boys verbonden voelden zich aangemeld als 'Vriend'. Op een gegeven moment was het aantal tot over de honderd gestegen, een prachtig resultaat. Heel veel extra’s zijn in de loop van de jaren mogelijk gemaakt. Een greep daaruit: een electronisch scorebord, speciale acties voor de jeugd, verfraaiing van de kantine, kleding voor de kantinemedewerkers, flinke bijdrage voor het International Youth Tournament, gereedschap voor de MOT-ploeg (de onderhoudsploeg), een popcornmachine voor de toernooien, info-schermen, de tussenwand in de kantine, ballen voor de Pupil van de Week, een AED (defibrillator), het Reiger-beeld (vervanging van het gestolen bronzen beeld), de aanschaf van Keezborden met toebehoren, enfin, zo kan er nog véél meer genoemd worden.

Ook werden voor De Vrienden speciale avonden georganiseerd, zoals in maart 2015 (in samenwerking met de sponsorcommissie) waarop Jeroen Elshoff (zelf spelend lid van Reiger Boys) en Jeroen Grueter een boeiende presentatie hielden over hun werk als sportverslaggever. In mei 2017 verzorgden Wim Kieft en oud-scheidsrechter Roelof Luinge een heerlijke presentatie voor alle genodigde Vrienden en zeer recent, in januari 2023 kwamen de AZ-mannen Max Huiberts en Michael Koster een presentatie geven.

Van gulden naar euro
Inmiddels is De Vrienden-bijdrage is per jaar van 100 gulden naar 50 euro gegaan, en dat geld wordt, mede in overleg met het clubbestuur, goed besteed. In een fraaie vitrine in de kantine hangen alle namen van de huidige Vrienden, momenteel redelijk stabiel op 75, vermeld op een namaak-biljet van 50 euro.

Iedereen die Reiger Boys een warm hart toedraagt kan zich eenvoudig aanmelden via: deze link

Artikel uit Update van Regio Dagbladen - jaargang 6 - juni 2023