IMG 3747Afgelopen weekend kwam de lente nog om de hoek kijken, maar werd die deze week weer verdreven door koning winter. Ondanks het ijzig koude weer met een gevoelstemperatuur van ver onder de nul graden, stond ‘gewoon’ de vierde speelronde van de voorjaarscompetitie op het programma en ontvingen wij het altijd lastige Buitenveldert.

De vorige ontmoeting was op 18 november en hielden we elkaar toen onder eveneens barre weersomstandigheden op 1-1. Controleerden wij toen de eerste helft, kwam de tegenstander sterk uit de rust vandaan en trokken de stand verdiend gelijk. Nu zit de formatie van coach Spike van ‘t Hooft in een wat mindere fase en zou alleen een overwinning ze weer wat lucht verschaffen, want na de 1-6 afstraffing van afgelopen zaterdag tegen DSS, werd de rode lantaarn overgenomen van Maarssen. Wij bleven daarentegen juist na de verdiende 1-2 zege op Delta Sports de top twee op de hielen zitten, maar is in Hoofdklasse A ook de nummer laatst een gerespecteerde en waardige tegenstander.

Dan door naar de wedstrijd. Voor het eerst in lange tijd waren er geen geblesseerde spelers, maar ontbrak toch Shanice, zij het door andere omstandigheden. Met vier wissels (Julia, Maud, Sydney en Lieke) op de bank leek het wel een luxe voor coach Maurice, maar zonder dug-out, windkracht 6 en de gevoelstemperatuur van -7 is dat voor de meiden verre van luxe. In beweging blijven is dan nog altijd het beste, maar ook voor de 22 spelers op het veld was dat geen pretje vandaag. Die indruk lieten ze maar wat goed blijken vanaf het eerste fluitsignaal. Geen tempo in het spel, laat reageren of gewoon niet en was iedereen wel heel erg lief voor elkaar. De koude motor moest nog even warmdraaien totdat in de 8e minuut vanuit het niets plots de 1-0 viel en mochten we bij dit schot de wind wel een beetje dankbaar zijn. Een afstandsschot van Judith zeilde over de keepster heen en drukte de wind de bal in de laatste meters precies genoeg naar beneden om de scorebord aan het werk te zetten. Lang konden we er echter niet van genieten, want amper twee minuten later trok Buitenveldert de stand alweer gelijk. Dat doelpunt deed ze goed, want er volgde een fase waarin we merendeels op onze helft speelde en corner naar corner kregen te verwerken, maar zou dit allemaal niets opleveren. In de 28e minuut was onze verdediging (met Michelle, Stacey, Loes en Liz) even uit elkaar gedreven na het opbouwen van een aanval en werd balverlies op het middenveld (met Lysanne, Jacky en Judith) ons bijna fataal. Met een op maat gegeven steekpass kon de spits alleen op Tamara af lopen, maar redde Tamara knap door de bal met de voet tot corner te verwerken. Een schitterende actie waarmee een achterstand ons bespaart bleef. Na deze (voor ons te lange) opleving van de Amsterdamse formatie, was de slot van de eerste helft weer voor ons. Met kansjes op een tweede treffer, maar zonder resultaat, leken we de rust met een gelijkstand op te gaan zoeken en zo weer op temperatuur te komen, toen een goede aanval ons alsnog de voorsprong opleverde. In de 2e minuut van de blessuretijd dook Sanne de zestien in, wist haar tegenstander achter zich te houden en gaf voor op Lieke die kon scoren, maar dit naliet. Gelukkig stond daar ook Marouscha die de bal alsnog binnen werkte en de ruststand op 2-1 zette.

Na de welverdiende pauze kwamen wij, in tegenstelling tot de vorige ontmoeting, beter uit de startblokken en gingen vol voor de winst. In de 50e minuut zette Julia aan en bediende Marouscha met een goede pass. Ze kruiste goed voor haar tegenstander langs en gaf de keepster het nakijken: 3-1. Direct na de aftrap veroverde we de bal en leek Marouscha een vrije doortocht te krijgen om direct na de 3-1 de genadeklap uit te delen, maar waar de meeste koppies van buitenveldert nog hingen, was de keepster wel alert en voorkwam een nog grotere achterstand. Ook Megan, Maud en Judith kregen nog een aantal mogelijkheden om aan het doelsaldo te werken, maar was een knap geplaatst schot met deze harde wind haast onmogelijk. Terwijl de klok in ons voordeel door tikte, maar wij verzuimde om de gasten op een nog ruimere achterstand te zetten, kwam het geloof langzamerhand weer iets terug bij Buitenveldert en lieten we ze steeds meer aan voetballen toekomen. Met de kans op de eventuele aansluitingstreffer en dus onnodig de spanning weer terug te brengen, werden de verdedigers in de slotfase nog aan het werk gezet. Ook al kraakte de verdediging wel af en toe, barsten deed het niet en sleepte we de dikverdiende overwinning over de streep en draaien we helemaal mee in de strijd om het kampioenschap. Waren de drie punten al genoeg voor een prima weekend, kregen we ook door dat koploper DSS tegen een 4-0 nederlaag aan was gelopen tegen de nieuwe koploper Sporting ‘70. Volgende week mogen we al vroeg op pad naar Haarlem met als inzet het veroveren van de tweede plaats (of stiekem nog meer?) op tegenstander DSS.