MO17 1 161217Zaterdag 16 december en de laatste wedstrijd van 2017 stond alweer op het programma, terwijl we pas slechts 10 (!) wedstrijden in de benen hebben. Het gewenste niveau werd mede hierdoor niet helemaal gehaald. Je heb simpelweg wedstrijden nodig om ritme op te doen en op elkaar ingespeeld te geraken, maar spelen wij dit seizoen slechts af en toe een wedstrijd met daartussen (te) lange pauzes.

Zo ook nu weer. De laatste wedstrijd dateert van 25 november. De KNVB koos verder dit seizoen voor een kleinere competitie van 9 wedstrijden en werkte ook de elementen van de natuur ons parten. Een nat en guur jaar in combinatie met spelen en trainen op echt gras is geen gelukkig huwelijk gebleken, ondanks onze hoge positie op de ranglijst. Het plastieken kunstgras, waar iedereen in de voetbalwereld vol afschuw over praat, is zo slecht nog niet.

Vorige week werd onze kampioenswedstrijd tegen Winkel nog teleurstellend, maar begrijpelijk afgelast door de sneeuwval, maar speelde we vandaag tenminste wel weer.. en ja.. op het hoofdveld met als ondergrond... kunstgras. Op 4 november speelde we ook al in Heemstede tegen HBC. Toen voor de competitie, nu voor een plek in de Kwartfinales van de KNVB beker, waar op 3 februari 2018 in een thuiswedstrijd Kolping Boys de tegenstander zal zijn. Zes weken geleden verliep het onderlinge duel tegen HBC (met Kim Spronk in de gelederen) op zijn zachts gezegd moeizaam. We kwamen in de stromende regen zelfs met 1-0 achter en zochten we ternauwernood de rust op met een 1-1 tussenstand. Het werd uiteindelijk een 1-4 overwinning, maar hoopten we vandaag toch op iets meer spektakel alvorens we wederom voor minimaal vier weken geen wedstrijd zullen gaan spelen... of word toch nog tussendoor de kampioenswedstrijd ingehaald?

Vandaag moesten we het nog zonder Judith, Liz en Sydney doen, maar was de rest inzetbaar. Direct vanaf het eerste fluitsignaal namen we het initiatief wat al snel tot kleine kansjes leidde. Het zou slechts een kwestie van tijd zijn voor de openingstreffer zou vallen. Toch noteerde we pas in de 13e minuut de eerste echte doelpoging, maar mikte Lieke Grooff net naast. In de 18e minuut volgde er een schot van Maud die goed doorgeschoven was richting vijandelijk doelgebied, maar haar inzet via de grote teen van de uitstekend spelende keepster naast zag gaan. Weer pech dus. Vanuit de corner die hierop volgde mocht Marouscha Ruiter tot twee keer toe vrij op doel schieten, maar schoot ook helaas tot tweemaal toe recht op de keepster af die haar doel eenvoudig schoon hield. Ook bij een vrije trap van Michelle Knopp bleek het voetje van de keepster een waar obstakel en weer belandde de bal aan de verkeerde kant van de paal. HBC zelf trok bij tijde ten aanval, maar bleek de vesting bestaande uit Shanice, Michelle, Julia, Maud en Loes Wenker een te lastige horde. Ook Tamara Luijkx speelde weer foutloos. Ze kwam in de 27e minuut in balbezit, hield goed het overzicht en werkte de bal snel naar voren. Wat volgde was een snelle tegenaanval nu er veel spelers van HBC mee naar voren waren geschoven en wij dus veel ruimte hadden. De bal kwam terecht bij Sanne die op haar beurt de aanstormende Marouscha in de loop aanspeelde en de bevrijdende 0-1 binnen werkte. Het spel werd met de minuut beter en begonnen ook de combinaties steeds beter te lopen. HBC had hier geen passend antwoord op en hadden het lastig. In de 35e minuut werd Stacey Stuivenberg gelanceerd. Ze trok richting achterlijn en gaf de bal prima voor op Sanne, maar zoals wel vaker vandaag was de afronding net niet zuiver genoeg en werd ook deze kans niet verzilverd. In de 38e minuut lanceerde Marouscha zichzelf, dook de zestien in en vuurde een losse flodder af en hield het thuisteam in de wedstrijd. Al die bijna doelpunten komen niet op het scorebord te staan, die gaf nog steeds gewoon 0-1 aan. Toch zouden we de kleedkamer gaan opzoeken met een grotere voorsprong. Op slag van rust kregen we nog een hoekschop te nemen. De indraaiende voorzet werd in eerste instantie nog gemist door Julia, maar was Stacey alert en werkte de rebound binnen: 0-2.

Na rust begonnen we helaas niet zoals het eerste deel eindigde en lag het tempo te laag. Er werd ondanks het lagere tempo wel goed gecombineerd via o.a. Megan Castricum, Lysanne en Jacky Delange , maar ook nu duurde het weer (te) lang voor we de handen op elkaar kregen. In de 62e minuut leek een aanval van Stacey te stranden, maar heroverde ze bal weer, draaide weg van haar tegenstander en pegelde de bal van ruim 20 meter binnen: 0-3. Een treffer om in te lijsten. Na een extra lange wisselbeurt kwam Marouscha weer binnen de lijnen en leverde dat niet alleen direct meer vuur op, maar ook grote kansen. Sanne, Julia, Stacey, Jacky en Maud waren allen kansrijk en hadden de vierde treffer op de schoen, maar scoorde geen van allen. Met nog zes minuten op de klok volgde een goeie actie van de prima spelende Jacky over links, gaf voor op Stacey die met de rug naar het doel stond en de bal bewust liet lopen voor Julia die beheerst raak schoot: 0-4. Een schitterende aanval die door goed samenspel tot een treffer leidde. De laatste grote kans vandaag was voor Lieke. Marouscha wist Lieke met een steekpass te bereiken, maar was zoals vandaag wel vaker de keepster een sta-in-de-weg en voorkwam met twee reddingen een grotere nederlaag. Een wedstrijd waarin bij vlagen met de handrem erop gespeeld werd, maar als die eraf gehaald werd, was het genieten en moeten ze na de winterstop vooral deze lijn voort proberen te zetten. Op 3 februari treffen we zoals bekend in de kwartfinale Kolping Boys en belooft ook de voorjaarscompetitie een mooie uitdaging te gaan worden waarin we werkelijks vol aan de bak moeten. Aanstaande vrijdag (22 december) worden de indelingen van de voorjaarscompetitie bekend gemaakt en zullen we dus weten waar de volgende krakers in Hoofdklasse A plaats zullen vinden. Voor nu fijne feestdagen dagen en tot 2018.