Vr1 041117aVanaf de aftrap werd direct duidelijk wat voor spel hekkensluiter Heerenveense Boys zou spelen. Zoals Cor treffend verwoordde: “het is nog niet eens Oud & Nieuw, maar de eerste vuurpijl vloog al door de lucht”. De lange bal via hun nummer 3 naar nummer 9 en dan ‘hopen dat ie goed valt’; de toon werd na 1 seconde gezet en dat zou 90 minuten lang van Friese zijde het wedstrijdbeeld worden. Echter, je kunt natuurlijk alleen maar commentaar leveren op een tegenstander als je zelf geweldig speelt en de ploeg van de mat veegt. Dat was vandaag helaas niet het geval.

Om bij het begin te beginnen. De opstelling werd t.o.v. vorige week iets aangepast, onder meer omdat Dominique door een enkelblessure niet inzetbaar was. Isolde startte in haar plaats en Aaike schoof een linie door naar het middenveld. Het centrale duo achterin bestond daarom uit Suzanne en Isa. Ook een wijziging voorin, waar Chantal op rechtsbuiten mocht starten na haar goal en assist in de invalbeurt vorige week. Britt begon daardoor op de bank en kon met Hilde, Jessica en de pupil van de week de wedstrijd analyseren. Het begin van onze kant was veelbelovend: nadat de pupil overtuigend gescoord had, volgde Aaike in de zesde minuut bijna haar voorbeeld na een vloeiend opgezette aanval, maar haar schot ging net naast. Hierna werd het een fase heel rommelig en gingen wij mee in het spel van Heerenveense Boys, waardoor het beeld vanaf de zijlijn veel weg had van een ‘flipperkast’. Dit leverde voor de goal van Laura overigens nauwelijks gevaar op. Bijna alle ballen op hun nummer 9 waren prooi voor onze kopsterke achterhoede; en wanneer de spits wel aan de bal kwam, verloor ze letterlijk elk duel van de uitstekend verdedigende Isa. De laatste tien minuten voor rust had Heerenveense Boys echt niets meer te vertellen en regende het aan onze zijde kansen. Bonnie kwam 1-op-1 met de keeper, maar schoot over. Een perfecte voorzet van de opstomende Kelly werd door Aaike niet vol geraakt, waardoor de doelvrouw kon redden. Merel kreeg de bal vanaf links vlak voor goal voor haar voeten, maar schoot naast. Ook vrije schietkansen van Isolde, Manon en wederom Aaike misten allen vaart of richting. De ruststand was dus een onbevredigende 0-0.

Waar wij vóór rust niet echt goed voetbalden maar in elk geval duidelijk de betere ploeg waren, was het einde in de tweede helft helemaal zoek. Binnen 10 minuten had het al 0-2 kunnen staan, met een bal op de paal en een 1-op-1 situatie waarbij de bal door Heerenveense Boys gelukkig over werd geschoten. Een vrije trap van Aaike in de 55ste minuut bracht nog wel wat gevaar, toen die vanaf 30 meter met een listige stuit werd geschoten maar net niet tussen de palen belandde. Halverwege de tweede helft ging het echter alsnog mis aan onze kant. Een lastige terugspeelbal op Laura die zij ver weg had moeten schieten, speelde zij - mede door verkeerde coaching - voor de goal langs in de voeten van de nummer 10 van Heerenveense Boys. Laatstgenoemde aarzelde niet en schoot de bal eenvoudig binnen: 0-1. In de resterende 25 minuten probeerden wij het tij nog te keren, maar het zat er gewoon niet in vandaag. Manon kreeg een gigantische kans, maar miste. Chantal, Merel en Hilde (in het veld gekomen voor de geblesseerde Kelly) gaven nog een paar gevaarlijke voorzetten in de laatste minuten van de wedstrijd, maar niemand liep de bal binnen. Heerenveense Boys leverde een uitstekende teamprestatie en zou de overwinning koste wat het kost niet meer weggeven, dus zo geschiedde. Het eindsignaal leverde veel teleurstelling en frustratie op, maar ook dat is voetbal.

Volgende week mogen wij ons meten met absolute koploper Jong sc Heerenveen. Een voetballend team ligt ons in het algemeen beter dan een ‘fysieke-lange-bal-ploeg’, dus wie weet hoe we ons daar kunnen revancheren. Laten we vandaag snel vergeten en vooruit kijken!
Getekend: een nog steeds trotse maar wel balende Papi.

Opstelling: Laura de Bont, Jitske Li, Isa Hollenberg, Suzanne van Zijl, Kelly Blankert (85. Hilde Spierings), Merel Albertsma, Isolde Stam (67. Britt van der Gulik), Manon Huisman, Aaike Verschoor, Chantal Hendriksen, Bonnie Smit
Scoreverloop: 65. Ana Carolina de Jong 0-1