IMG 20190303 WA0062Op maandag 4 februari ben ik vertrokken en dinsdag 26 februari weer veilig teruggekomen. Het verblijf is een belevenis geweest om nooit te vergeten. Het pure Afrika met zijn natuurlijke schoonheid en zijn culturele gewoontes.

Mijn doordeweekse werkzaamheden bestonden uit:

Van 8.00 tot 13.00 uur kinderen van 2 tot 5 jaar bezig houden in de preschool/peuterspeelzaal, samen met Nyameka, de Montessori-preschoollerares. Gemiddeld 25-30 kinderen.

Van 13.00 tot 16.00 uur lunchen, keuken schoonmaken, de was doen, soep maken voor de naschoolse opvang en activiteiten voorbereiden voor de naschoolse opvang.

Van 16.00 tot 18.00 uur kwamen 60-90 kinderen voor de naschoolse activiteiten. Ik heb m.n. spelletjes gedaan met de jongens en meiden, waaronder balspelen, springtouwen, elastieken, het lijnenspel en kat en muisspel. De kinderen bleven vaak hangen tot 19.00 uur.

Na 19.00 uur kookten we voor ons zelf en vulden we de avond met kletsen en schrijven in ons dagboek.

IMG 0353Tijdens ons verblijf hebben we nagedacht over de besteding van het sponsorgeld. Onze eerste uitgave betrof het aanschaffen van schoonmaakartikelen voor de keuken van het project en de preschool. Versleten bezems en stoffer en blik, maar vooral het gebruik van de theedoek, handdoek en dweiltjes als duizend-dingen-doekjes. Ik gruwel er nog van als ik zie dat met het dweiltje of handdoek eerst de neuzen van de kinderen werden gereinigd en daarna de tafels werden afgeveegd of de kommetjes werden afgedroogd. We hebben de voorraad doekjes aangevuld en zolang wij er waren na dagelijks gebruik de doekjes gewassen, wel met de hand in een sopje.

IMG 20190302 WA0003Willen en Doen ondersteunt momenteel drie preschools. Eén ervan is net geopend en heeft nog geen materiaal. Docente Normapuzi is echter wel al gestart met 17 kinderen. Ons uitgangspunt is om het sponsorgeld te besteden aan de kinderen. Daarom willen wij Montessori materiaal aanschaffen en meubels (stoelen, tafels, kasten en aanrecht) laten maken voor de school. We hebben hout gekocht en een plaatselijke timmerman (Jimmy) gevraagd om de meubels te maken.

IMG 0690Verder zal het sponsorgeld worden besteed aan de verbouwing van de preschool waar wij drie weken hebben geholpen. De preschool is te klein voor 45 kinderen. De eerste bouwplannen zijn al bedacht. De start staat voor juni dit jaar gepland.

IMG 0724(1)Tot zover een korte terugblik op mijn reis naar Zuid-Afrika.

Mochten jullie vragen hebben, stel ze gerust. Veel liefs en nogmaals bedankt voor jullie gulle giften.

Cindy

Webshop logo site-klDemoshop geopend zaterdag's
van 10:00 tot 12:00 uur

Hoofdsponsor
Heren selectieING bank
Hoofdsponsor
Vrouwen selectie
comfortable logo nw

Hoofdsponsor
Zaalvoetbal
logo woest callantsoog
Hoofdsponsor

Onder 10 t/m 13
McDonalds Alkmaar HHW kl nw

Hoofdsponsor 
Onder 8 & 9 en kabouters

keukensale logo nw
Kledingleverancier

jako-smp logo kl

Ster en subsponsors

facebook button

banner voetbal nl

SponsorKliks, gratis sponsoren!