spelerspas afbeeldingIn het seizoen 2006/'07 heeft de KNVB de spelerspas ingevoerd. Hiermee hebben verenigingen een instrument om te controleren of de juiste speler op het juiste veld staat. Cruciaal voor een eerlijk competitieverloop. Voortaan dragen ook beide teams de verantwoordelijkheid voor de controle van de spelerspassen en het vastleggen van de gebeurtenissen tijdens een wedstrijd. Na afloop van de wedstrijd ondertekenen beide aanvoerders (bij jeugdvoetbal de leider) samen met de scheidsrechter het wedstrijdformulier.

Om daarbij een verbetering in de controle van spelerspassen aan te brengen, wordt vanaf het seizoen 2013/'14 de visuele controle van de spelerspas verplicht gesteld. Dit is een gezamenlijke taak van beide aanvoerders/leiders en de scheidsrechter. De visuele controle vindt plaats op het veld direct voorafgaand aan de wedstrijd.

De visuele controle In de praktijk
Met name de visuele controle van de spelerspas zal in de praktijk even wennen zijn. We hebben daarom gekozen voor een stapsgewijze invoering, te beginnen bij de A-categorie senioren. In de praktijk is hier vaak meer ruimte voor een dergelijke controle. Op basis van de eerste ervaringen kan daarna de invoering verder worden uitgebreid naar de andere categorieën.
Onderstaand overzicht geeft per categorie aan wanneer de visuele controle wordt ingevoerd:

vanaf 1 september 2013
Verplichte visuele controle voor senioren mannen en vrouwen categorie A.

vanaf 1 november 2013
Verplichte visuele controle voor jeugdvoetbal jongens en meisjes categorie A.

vanaf 1 januari 2014
Verplichte visuele controle voor senioren mannen en vrouwen categorie B.

vanaf 1 maart 2014
Verplichte visuele controle voor jeugdvoetbal jongens en meisjes categorie B.

Hieronder volgt een beschrijving van hoe de visuele controle In de praktijk kan plaatsvinden, dit om een houvast te geven. natuurlijk gaat dit scenario niet altijd op, we moedigen verenigingen dan ook aan een werkwijze te vinden die voor hen werkbaar Is.

Controle voor de wedstrijd:

 • De aanvoerder (bij jeugdvoetbal de leider) vult de namen van zijn spelers in op het wedstrijdformulier en ondertekent het formulier om de juistheid van de gegevens te bevestigen. Vervolgens overhandigt hij de spelerspassen aan de scheidsrechter.
 • De scheidsrechter controleert of de gegevens op de spelerspassen overeenkomen met de gegevens op het wedstrijdformulier.
 • De scheidsrechter neemt de spelerspassen mee naar het speelveld. Direct voor aanvang van de wedstrijd laten de aanvoerders aan de scheidsrechters zien welke speler bij welke spelerspas hoort.
 • ​Na deze handeling geeft de scheidsrechter de spelerspassen in bewaring aan het betreffende team. Het is in geen geval de bedoeling dat de controle er toe leidt dat de wedstrijd later begint. Dus geef de passen in bewaring bij de leider of laat de doelverdediger de passen in een tas in het doel leggen. Kies voor een praktische oplossing!

Controle van wisselspelers die nog niet op het formulier staan:

 • Direct na de wedstrijd ontvangt de scheidsrechter de spelerspassen van deze spelers en voert een visuele controle uit.
 • De scheidsrechter neemt deze spelerspassen vervolgens mee naar de ruimte waar hij het invullen van het wedstrijdformulier afrondt. Hier worden, in het bijzijn van de aanvoerders/leiders, de gegevens van de spelers op het wedstrijdformulier toegevoegd.
 • De aanvoerders/leiders paraferen het (digitale) wedstrijdformulier, waarmee zij verklaren aanwezig te zijn geweest bij de (visuele) controle van de spelerspassen en geen bezwaar maken tegen eventuele aantekeningen op het formulier. als zij het niet eens zijn met de gang van zaken, kunnen zij dit melden bij de KNVB (schriftelijk bij het districtskantoor).
 • Door ondertekening van het (digitale) wedstrijdformulier, verklaart de scheidsrechter alle gegevens te hebben gecontroleerd aan de hand van de spelerspassen en de visuele controle te hebben uitgevoerd.

Spelers zonder geldige spelerspas mogen niet deelnemen aan de wedstrijd. Wanneer een scheidsrechter twijfelt of de spelerspas wel bij een bepaalde speler hoort, mag de speler zich ook met een ander geldig bewijs legitimeren. uiteindelijk bepaalt de scheidsrechter of iemand wel of niet mag deelnemen aan de wedstrijd.

De volledige informatie over (het gebruik van) de spelerspas lees je in de Handleiding spelerspas (knvb.nl/clubsenleden/spelerspas). Ook hiervoor geldt dat het KNVB-districtskantoor voor aanvullende vragen bereikbaar is.

A-categorie en B-categorie
Welke teams behoren tot de A-categorie en welke tot de B-categorie?
tot de A-categorie behoren:

 • ​Mannen veldvoetbal standaard topklasse t/m de 6e klasse;
 • Mannen veldvoetbal reserve hoofdklasse t/m de reserve 3e klasse;
 • ​Vrouwen veldvoetbal eredivisie t/m 3e klasse;
 • ​A-, B-, C-junioren eredivisie t/m de 1e klasse;
 • ​D-pupillen 1e divisie t/m hoofdklasse.

Alle overige teams behoren tot de B-categorie.

Webshop logo site-klDemoshop geopend zaterdag's
van 10:00 tot 12:00 uur

Hoofdsponsor
Heren selectieING bank
Hoofdsponsor
Vrouwen selectie
comfortable logo nw

Hoofdsponsor
Zaalvoetbal
logo woest callantsoog
Hoofdsponsor

Onder 10 t/m 13
McDonalds Alkmaar HHW kl nw

Hoofdsponsor 
Onder 8 & 9 en kabouters

keukensale logo nw
Kledingleverancier

jako-smp logo kl

Ster en subsponsors

facebook button

banner voetbal nl

SponsorKliks, gratis sponsoren!